Κ10 Άρθρο 10 : Μέτρα ασφαλείας. 02.ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ

α) Πριν την έναρξη των καταδύσεων, ο επόπτης του καταδυτικού συνεργείου, οι δύτες και το υπόλοιπο προσωπικό ενημερώνονται, με μέριμνα του εργολάβου, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως το βάθος, τις συνθήκες ορατότητας, τα επικρατούντα, στην περιοχή, ρεύματα, την πυκνότητα της κυκλοφορίας πλωτών μέσων και για κάθε άλλη αναγκαία πληροφορία, χρήσιμη για την λήψη ανάλογων μέτρων ασφαλείας.
β) Εφόσον η περιοχή παρουσιάζει έντονη κίνηση πλωτών μέσων, επισημαίνεται με σημαντήρες και, με εξαίρεση την περίπτωση εργασιών σε πλοία, υπάρχει διαθέσιμο ταχύπλοο σκάφος, ανεξάρτητα από το καταδυτικό σκάφος/πλοίο, για να απομακρύνει τα πλωτά μέσα από το χώρο των καταδυτικών εργασιών.
γ) Όταν οι δύτες βρίσκονται σε οριζόντια απόσταση από το καταδυτικό σκάφος/πλοίο μεγαλύτερη των είκοσι (20) μέτρων, η θέση τους επισημαίνεται στην επιφάνεια με ευδιάκριτο σημαντήρα, τον οποίο ρυμουλκούν.

10 comments
 1. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  για την περίπτωση α) δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο η ΠΕΡΙΟΧΗ αλλά γενικά οι “ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ”.
  και αυτές είναι :
  – βάθος
  – ορατότητα
  – θερμοκρασία νερού
  – θαλάσσια ρεύματα ( που επικρατούν γενικά στην περιοχή / ή αν επικρατούν σε συγκεκριμένες ώρες )
  – θαλάσσια ρεύματα ( που επικρατούν από καιρικές συνθήκες και ένα πλοίο ” σβαρνίζει” ανάλογα του όγκου του, ιδιαίτερα σε άφορτη κατάσταση ή πλοία με ύψος οπως τα κρουαζιερόπλοια ).
  – Ρεστία θαλάσσης ( SWELL )
  – Κούνημα – κύλιση πλοίου ( rolling )
  – Πυκνότητα νερού
  – πιθανά σημεία εγκλωβισμού – δυνατότητα ελεύθερης ανάδυσης ( κατά πόσο είναι αποδεκτό από τους νεώτερους )

 2. zavitsanos spyridon

  για την περίπτωση β) κάποιος πετάει μπαλάκι την ευθύνη του σε εμάς, δεν είμαστε χωροφύλακες να έχουμε καταδιωκτικό σκάφος εμείς, είναι δουλειά του λιμεναρχείου ή κινήσεως να ενημερώνει τα πλέοντα σκάφη για την διενέργεια καταδυτικών εργασιών στην περιοχή. Εκτός την υποχρέωση να μας ελέγχουν, έχουν και την υποχρέωση να μας προφυλάσσουν.

 3. zavitsanos spyridon

  για την περίπτωση α) συμφωνώ με τον Τάσο, εκτός του – δυνατότητα ελεύθερης ανάδυσης, η άποψη μου σε αυτό είναι ότι εάν φτάσει σε αυτό το σημείο ο δύτης, ή έχει πάθει πανικό ή έχει πέσει σε ανεύθυνο επόπτη.

 4. Γιώργος Σαββίδης

  Άποψη μου είναι να είμαστε λίγο πρακτικοί. Στο α) αναφέρεται στις συνθήκες που επικρατούν στην διάρκεια των εργασιών οπότε είναι ΟΚ. Να μην ξεχνάμε ότι, καταδύσεις δεν γίνονται μόνο σε πλοία..

  Σχετικά με την β) προτείνω επαναδιατύπωση ως εξής:
  Εφόσον η περιοχή παρουσιάζει έντονη κίνηση πλωτών μέσων, ενημερώνει η τοπική Λιμενική Αρχή για διενέργεια καταδυτικών εργασιών. Επισημαίνεται η περιοχή με σημαντήρες και δεν επιτρέπεται σε παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίζουν.

 5. Γιώργος Σαββίδης

  Επίσης προτείνω πρόσθεση παραγράφου:
  Καμία καταδυτική εργασία δεν διενεργείται σε πλοίο εάν δεν ενημερωθεί ο πλοίαρχος και δεν επιβεβαιώσει εγγράφως την αντίστοιχη λήψη μέτρων.

 6. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΡΤΗΣ

  Επίσης να προστεθεί ότι εφόσον ενημερωθεί ο πλοίαρχος το πλοίο θα σηκώσει Α σημαία.

 7. Ιωάννης Ληξουργιωτης

  Συμφωνώ με τον κ.Σαββιδη. Από τη στιγμή που ενημερώνεται γραπτώς το πλοιο κ οι αρχές κανένα παραπλεον σκαφος δεν δικαιολογείται σε ακτίνα τουλάχιστον 0.5 ν.μ. από το πλοιο/σκαφος/ναυπηγιμα κλπ. Θα πρέπει να μας ενισχύουν οι αρχές κ όχι κα έχουμε ευθύνη τροχονόμου. Υπεύθυνος ο επόπτης να ενημερώσει το λιμεναρχείο για παραπλεοντα σκάφη κ με τη σειρά του υπεύθυνο το λιμεναρχείο να απομακρύνει με όποιο τρόπο κρίνει ότι πρέπει τους παραβάτες. Όπως θα έκανε στην περιοχή παράνομης αλιείας αντίστοιχα.

 8. Admin

  R01:
  Προτείνουμε η παραπάνω παράγραφος να διατυπωθεί ως εξής:
  β). Εφόσον η περιοχή παρουσιάζει έντονη κίνηση πλωτών μέσων, ενημερώνει η τοπική Λιμενική Αρχή για διενέργεια καταδυτικών εργασιών. Όταν δεν πρόκειται για εργασίες σε πλοία, επισημαίνεται η περιοχή με σημαντήρες και δεν επιτρέπεται σε παραπλέοντα σκάφη να προσεγγίζουν.

  β2). Επίσης προτείνουμε πρόσθεση παραγράφου:
  Καμία καταδυτική εργασία δεν διενεργείται σε πλοίο εάν δεν ενημερωθεί ο πλοίαρχος και δεν επιβεβαιώσει εγγράφως την αντίστοιχη λήψη μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται, α) ανάρτηση της καταδυτικής σημαίας στον ιστό του πλοίου, β) ανάρτηση προειδοποιητικών πινάκων στα χειριστήρια των μηχανών, γ) παύση άλλων εργασιών που δυσχεραίνουν τις καταδυτικές εργασίες.

 9. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Όσον αφορά το β) Σοβαρό πρόβλημα είναι και ο κυματισμός των διερχόμενων πλωτών μέσων και να συμπληρωθεί : και να διέρχονται με μειωμένη ταχύτητα.

  Σαν β2) εξασφάλιση μη λειτουργείας της όλων των μηχανισμών πρόωσης ( έλικες, jet, bow ή stern thrusters ) και γενικά οποιουδήποτε μηχανισμού που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον δύτη, με ταυτόχρονη ανάρτηση προειδοποιητικών πινάκων στα αντίστοιχα χειριστήρια.
  Σαν β3) γενικά οτιδήποτε άλλο κρίνει ο επόπτης ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο είτε τους δύτες, είτε το καταδυτικό σκάφος.

 10. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Όσον αφορά το γ)
  Όπως το αναφέρει, Θεωρικά γίνεται ! πρακτικά όμως δεν γίνεται
  Αν απαιτείται οι δύτες να απομακρυνθούν από το πλοίο στο οποίο υπάρχει η σημαία ‘ Α ΄, τότε πρέπει να φέρουν στην επιφάνεια ευδιάκριτο σημαντήρα με τον οποίο επισημαίνεται η θέση τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *