Κ10 Άρθρο 10 : Μέτρα ασφαλείας. 03. ΥΛΙΚΑ

α) Όλες οι μονάδες του εξοπλισμού και, ιδιαίτερα, του καταδυτικού εξοπλισμού (συσκευές, συμπιεστές, όργανα κ.λπ.) είναι κατασκευασμένες από αναγνωρισμένους κατασκευαστές και κατάλληλες για το βάθος και την φύση των εργασιών.
β) Οι δύτες φορούν κατάλληλη στολή, υγρού ή στεγανού τύπου ή θερμαινόμενη, ανάλογα με τη θερμοκρασία, το βάθος και τη διάρκεια της κατάδυσης, ώστε να μην κρυώνουν και να αισθάνονται άνετα.
γ) Οι κύλινδροι των αυτόνομων συσκευών έχουν τυπωμένα πάνω τους τον τίτλο του κατασκευαστή τους, την πίεση στην οποία λειτουργούν, τον αριθμό τους και την ημερομηνία του τελευταίου υδροστατικού ελέγχου, ο οποίος διενεργείται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία κάθε δύο, το πολύ, χρόνια.
δ) Όλα τα εξαρτήματα της αυτόνομης συσκευής ή του «ναργιλέ» ελέγχονται και συντηρούνται τακτικά κάθε χρόνο και έκτακτα, εάν παρουσιάσουν βλάβη ή ανωμαλία.
ε) Πριν τη χρησιμοποίηση κάθε συσκευής, ελέγχεται η άριστη λειτουργία της και η πίεση του αέρα.
στ) Όταν στο καταδυτικό σκάφος/πλοίο υπάρχει θάλαμος αποσυμπίεσης, αυτός πληροί πάντοτε τις αρχές λειτουργίας που προβλέπει ο κατασκευαστής και τα εγχειρίδια.
ζ) Τα χρησιμοποιούμενα εργαλεία κοπής, συγκολλήσεως μετάλλων, καθαρισμού υφάλων κ.λπ. είναι καλής κατασκευής και λειτουργίας και επιθεωρούνται τακτικά και έκτακτα, με μέριμνα του εργολάβου και του επόπτη των καταδυτικών εργασιών.

9 comments
 1. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Με αφορμή την αναφορά ζ) κάπου πρέπει να αναφέρεται ότι για τις εργασίες “κοπής και συγκολλήσεως μετάλλων” εφόσον είναι μέσα στο νερό δεν απατείται άδεια χρήσης φλόγας.

 2. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Όσον αφορά το γ) ….υδροστατικού ελέγχου…..κάθε δύο, το πολύ, χρόνια.
  νομίζω ότι για τις Φιάλες υψηλής πίεσης χρειάζεται ανά τρία χρόνια
  και όταν είναι καινούρια πενταετία μετά το έτος κατασκευής.
  Να κάνεις υδροστατικό έλεγχο σε καινούρια φιάλη στα 2 χρόνια …. υπερβολή νομίζω.

  1. Γιώργος Σαββίδης

   Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία που λέει υδροστατικός έλεγχος κάθε 5 χρόνια και οπτικός κάθε 2,5. Εδώ ισχύει κάθε 3χρόνια υδροστατικός για φιάλες αναπνεύσιμου αέρα.

  2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΡΤΗΣ

   Συμφωνώ: Όταν οι φιάλες είναι καινούργιες ο πρώτος υδροστατικός έλεγχος γίνεται μετά πέντε χρόνια από την ημερομηνία κατασκευής και οι επόμενοι από την ημερομηνία του τελευταίου υδροστατικού ελέγχου, ο οποίος διενεργείται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία κάθε τρία, το πολύ, χρόνια…

 3. Γιώργος Σαββίδης

  Γενικότερα αυτή η παράγραφος αναφέρεται στον εξοπλισμό αλλά, αυτό που ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια που προσφέρει η χρήση τους οπότε ότι σκεφτόμαστε εδώ πρέπει να συνδέεται με τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται. Ασφάλεια για τον δύτη πάνω από όλα οπότε αν δεν έχουμε να προτείνουμε να αλλάξει κάτι, το αφήνουμε ως έχει..

 4. Ιωάννης Ληξουργιωτης

  Για οποιαδήποτε εργασία με ηλετροσυγκοληση σε ένα πλοιο απαιτείται άδεια χρήσης φλόγας κ gas free. Αυτό γίνεται για να προστατευτούν τα συνεργεία κ οι εργολάβος σε περίπτωση ατυχήματος. Αν θέλουμε να εξαιρέσουμε μια εργασία όπως το τύπωμα επειδή απλά τοποθετούνται κοκκκορακια είναι κάτι άλλο που θέλει συζήτηση. Για εργασίες όμως αντικατάστασης ελασμάτων είναι σίγουρα προς όφελος των συνεργείων καθώς ένας υπεύθυνος παίρνει την ευθύνη για το gas free κ γνωστοποιειται στις αρχές η επισκευή.

 5. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Θερμή εργασία:

  (Σύμφωνα με ΦΕΚ Β΄/1001/09 ) Η εργασία συγκόλλησης, κοπής, πυράκτωσης και κάθε εργασία που συνεπάγεται τη χρήση των οργάνων ή συσκευών, που παράγουν φωτιά, φλόγα, θερμότητα, σπινθήρες ή ηλεκτρικά τόξα.

  Ψυχρή εργασία:

  (Σύμφωνα με ΦΕΚ Β΄/1001/09 ) Κάθε εργασία που δεν είναι θερμή.

 6. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Για την συγκόλληση πχ ανοδίων να βγάζουμε άδεια για χρήση φλόγας?
  Χρειαζόμαστε gas free ?
  Μήπως και τεχνικό ασφαλείας ?

 7. Admin

  R01:
  Προτείνουμε η παραπάνω παράγραφοι να διατυπωθούν ως εξής:
  γ) Οι κύλινδροι των αυτόνομων συσκευών έχουν τυπωμένα πάνω τους τον τίτλο του κατασκευαστή, την πίεση λειτουργίας, τον σειριακό αριθμό τους και την ημερομηνία του τελευταίου υδροστατικού ελέγχου. Ο πρώτος έλεγχος διενεργείται πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής τους, από εξουσιοδοτημένα συνεργεία και οι επόμενοι έλεγχοι κάθε τρία χρόνια.

  δ) Όλα τα εξαρτήματα της αυτόνομης κατάδυσης ή, της εξαρτημένης από την επιφάνεια ελέγχονται και συντηρούνται τακτικά κάθε χρόνο και έκτακτα, εάν παρουσιάσουν βλάβη ή ανωμαλία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *