α) Εφόσον ο δύτης χρησιμοποιεί σκάφανδρο ή άλλο τρόπο που του παρέχει αέρα με σωλήνα από την επιφάνεια, επικοινωνεί με τον επόπτη και το δύτη ασφαλείας μέσω τηλεφωνικής συσκευής ή με σχοινί σήμανσης (κολαούζο) ή άλλο μέσο επικοινωνίας.
β) Το σχοινί σήμανσης χειρίζεται ο επόπτης ή ο δύτης ασφαλείας, που είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι στη χρήση του και χρησιμοποιείται μοναδικός κώδικας συνεννόησης, γνωστός σε όλους τους δύτες του καταδυτικού συνεργείου.
Underwater Services
zavitsanos spyridon
Εδώ πάλι θέλει συζήτηση…
περίπτωση α) μετά το …μέσω τηλεφωνικής συσκευής. εκεί για εμένα θέλει τελεία. από εκεί και πέρα για εμένα πρέπει να διαγραφούν όλα τα υπόλοιπα…. γινόμαστε ρεζίλη μόνο που αναφέρονται εν έτη 2021….. αναλογιστείτε απλά ότι αυτό το διαβάζουν και οι πελάτες – εργοδότες μας.
Γιώργος Σαββίδης
Αυτό που λέει κι ο Σπύρος. Νομίζω ότι πρώτα εμείς πρέπει να μάθουμε να μην κάνουμε τίποτα χωρίς επικοινωνία. Νταξ, δεν λέω να το κάνουμε “από την μια στιγμή στην άλλη” αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι σε αυτή την δουλειά δεν είμαστε μόνο εμείς αλλά, υπάρχουν και νέα παιδιά που ακολουθούν για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι.. (μεγάλη κουβέντα)..
Προτείνω:
α) Εφόσον διενεργείται κατάδυση κατά την οποία ο αέρας παρέχεται στον δύτη από την επιφάνεια με λάστιχο αέρα (λώρος ή, ναργιλές), ο δύτης επικοινωνεί με την επιφάνεια με τηλεφωνική συσκευή (επικοινωνία).
β) Σχοινί σήμανσης μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που η κατάδυση διενεργείται σε βάθος μικρότερο των 12μ, και ο δύτης είναι ορατός από την επιφάνεια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΥΡΤΗΣ
Εγω θα πρότεινα να το αφήσουμε όπως έχει…. Θα τύχει κάποια φορά που για διάφορους λόγους δεν θα έχουμε επικοινωνία μαζί μας και αν υπάρξει έλεγχος δίνουμε στο λιμενικό αφορμή για πρόστιμο….
Ιωάννης Ληξουργιωτης
Η δική μου άποψη είναι πιο κοντά στου κ.Σαββιδη. Εν έτη 2021 δεν μπορούμε να μιλάμε για σχοινιά κ κολαουζα. Ενδοεπικοινωνια σε κάθε κατάδυση με λωρο κ υποχρεωτική φυαλη ασφαλείας 3λιτρα κ άνω. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σεβομενοι τους εαυτούς μας κ τους υπαλληλους/συνεργάτες μας. Ας είμαστε ειλικρινεις, εάν δεν αναγκαστούμε δεν πρόκειται ούτε το 2050 να εισαχθεί Ενδοεπικοινωνια στις καταδύσεις. Τέλος επισημαίνω ότι οι αρχές θα το δουν πολύ θετικά κ ως σοβαρή πρόταση/εγχείρημα για την ασφάλεια. Τέλος θέλω να πω το εξής που αφορά κυρίως τις εργασίες σε πλοία κ ναυάγια. Σε κάθε χώρο με δύσκολη προσβαση/διαφυγή είναι υποχρεωτική η επικοινωνία σε ένα πλοίο. Σε ενα στεγανο 5 μέτρα δεν επιτρέπεται η πρόσβαση αν δεν έχει ενημερωθεί ο αντίστοιχος επόπτης κ δεν φέρει ασύρματο. Κ εμείς συζητάμε για την αναγκαιότητα υποβρυχιως στην κεντρική λαμαρίνα ενός πλοίου? Για να μην αναφέρω ότι σε πλοία η αυτόνομη κατάδυση είναι επικίνδυνη κ θα πρέπει να απαγορευτεί.