Κ10 Άρθρο 11 : Άδειες εργασιών 5.Ειδικά για υφαλοκαθαρισμούς.

5. Ειδικά για τη διενέργεια υφαλοκαθαρισμών απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής, σύμφωνα με την παράγραφο 4 και τήρηση των ακολούθων προϋποθέσεων:
α) Οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο σε πλοία αγκυροβολημένα αποκλειστικά σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες μπορεί να καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή.
β) Θα χρησιμοποιούνται κατάλληλες συσκευές (περιστροφικές βούρτσες) και μέσα, ώστε, εκτός της στρειδώνας, να μην αποκολλώνται υφαλοχρώματα, σκουριές ή άλλα επικίνδυνα υλικά απόρριψης, προς αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας.

7 comments
 1. segredakis georgios

  Η αποψη μου για το α) ειναι να διαγραφή η λέξη “μπορεί” και να προστεθεί “πρέπει να καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή” για να υποχρεώσουμε τα Λιμεναρχεία να οριοθετήσουν αγκυροβόλια.

 2. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

  Γιώργο αν υποχρεώσουμε τα Λιμεναρχεία να οριοθετήσουν αγκυροβόλια…… μπλέξαμε.
  Νομίζω ότι καλύτερο είναι να γίνει το α) Γενικοί Υφαλοκαθαρισμοί θα εκτελούνται μόνο σε αγκυροβολημένα ή πρυμνοδετημένα πλοία.
  Αφού βέβαια έχουμε ορίσει στους ορισμούς του Άρθρου 2 τι σημαίνει αγκυροβολημένο πλοίο για να μην μας μπερδεύουν με το ‘οριοθετημένο’ αγκυροβόλιο.

  Βέβαια καλύτερα είναι να καταργηθεί τελείως αυτή η παράγραφος 5 και να μπει στην 4 σαν συνέχεια.

 3. Γιώργος Σαββίδης

  Συμφωνώ με τον Γιώργο αλλά αφαιρώ και το “πρέπει να”.. Το αφήνουμε ως εξής:
  Οι εργασίες θα εκτελούνται μόνο σε πλοία αγκυροβολημένα αποκλειστικά σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή.

  Όσο για το β) νομίζω πρέπει να καταργηθεί, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον δεν υπάρχει τρόπος να αξιολογήσει ή να επιβεβαιώσει κάποιος την επικινδυνότητα ή την ρύπανση που προκαλούν αυτά που αποκολλιούνται

 4. Ιωάννης Ληξουργιωτης

  Εγώ προτείνει να υπάρχει μια μνεία ότι όπου δεν έχει οριστεί από την λιμενικη αρχή να αρκεί να είναι αγκυροβολημενο το πλοιο. Έτσι αν δεν οριστεί περιοχή θα είναι ολόκληρο το αγκυροβόλιο της περιοχής. Εξηγω:
  Οι εργασίες θα εκτελούνται σε αγυροβολημενα πλοία σε θαλάσσια περιοχες, οι οποίες υποδυκνειονται από την εκάστοτε Λιμενική Αρχή η στο αντιστοιχο αγκυροβόλιο αν δεν είναι σαφώς ορισμένη περιοχή για υφαλοκαθαρισμους.
  Έτσι πρέπει να οριστεί περιοχή αλλιώς αποδέχεται κάθε λιμεναρχείο σιωπηρά ότι ισχύει σε ολόκληρο το αγκυροβόλιο της δικαιοδοσία του κ δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν έχει οριστεί. Να οριστεί σαφώς αλλιώς ισχυει παντού.

 5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

  Πρόταση για αλλαγή του α) ως εξής:
  α) Οι εργασίες θα εκτελούνται αποκλειστικά σε πλοία αγκυροβολημένα ή, σε θαλάσσιες περιοχές που καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή

  1. ΚΟΥΜΠΙΟΣ ΤΑΣΟΣ

   το “σε θαλάσσιες περιοχές που καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή” απ΄ ότι είδαμε και στον προηγούμενο κανονισμό δεν δούλεψε. Δεν είχαν, και δεν υπήρχαν κριτήρια τοποθεσίας.

 6. Admin

  R01
  Προτείνουμε το εδάφιο α) να αντικατασταθεί ως εξής:
  α) Οι εργασίες θα εκτελούνται αποκλειστικά σε πλοία αγκυροβολημένα ή σε θαλάσσιες περιοχές που καθορίζονται από τη Λιμενική Αρχή.

  β) Προτείνουμε να διαγραφεί το εδάφιο γιατί θεωρούμε αυθαίρετη την διατύπωση περί ρύπανσης εφόσον δεν στοιχειοθετείτε. Αντ’ αυτού θα μπορούσαμε να προτείνουμε το εξής:
  Θα χρησιμοποιούνται κατάλληλες συσκευές και μέσα, ώστε, να αποκολλιούνται πλήρως οι θαλάσσιοι οργανισμοί που αναπτύσσονται στα ύφαλα, στους οποίους οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης των καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας εξαιτίας της αύξησης των ρύπων που προέρχονται από τα καυσαέρια του πλοίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *